İCRA İFLAS HUKUKU
İcra İflas Kanunu’na göre özel hukuk ilişkilerinden doğan para alacakları (Türk lirası veya döviz cinsinden) ve teminat alacakları için alacaklılar genel haciz yoluna başvurabilmektedir. Genel haciz yoluna başvurabilmek için alacaklıların elinde belge olması zorunlu olmayıp,
elinde adi senet olan, para borcu ikrarı içeren noter senedi bulunan, resmi dairelerce veya yetkili makamlarca yetkileri dahilinde ve usulüne göre verilmiş para alacağını gösterir belge olan alacaklılar başvurabilir. Genel haciz yolunda ödeme süresi, ödeme emrinin borçluya tebliğinden itibaren 7 gün olarak belirlenmiş olup borçlu üç sebeple icra takibine ödeme emrinin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde itiraz edebilir. Bu sebepler kanunda, yetkiye itiraz, imzaya itiraz ve borca itiraz olarak sayılmış olup; borçlu bu sebeplerden biri veya birkaçı ile ilgili icra müdürlüğü’ne giderek icra takibine 7 gün içerisinde itiraz edebilir.
Alacaklılar kambiyo senedine (bono,poliçe,çek) bağlı alacaklarının tahsili için kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluna başvurabilir. Kambiyo senetlerine mahsus haciz yolunda ödeme süresi genel haciz yolundan farklı olarak 10 gün olup, aynı şekilde mal beyanında bulunma süresi de genel haciz yolundakinden farklı olarak 10 gündür. Yine genel haciz yolundan farklı olarak, borçlu borca ve imzaya itirazı icra dairesine değil 5 gün içerisinde İcra Mahkemesi’ne yapabilir.